Over deze site

Over deze site

IE-jurist is in samenwerking met Sandertoys gemaakt door de auteurs van ‘Van idee naar IE’ om je kennis te laten maken met opdrachten zoals deze zich in de praktijk voordoen. Voor meer informatie over intellectueel eigendomsrecht verwijzen wij je graag naar de literatuur en IE-onderwijs.nl. Op IE-onderwijs.nl bieden wij voor een breed publiek een kennismaking aan met het intellectuele eigendomsrecht en geven wij voor de lezers van het boek meer informatie over de onderwerpen die wij daar in bespreken. Op de site zijn onder meer illustraties en multimediale toelichtingen te vinden over IE.

Hoe werkt deze website?

In de dagelijkse praktijk van een bedrijfsjurist of advocaat worden veel vragen per e-mail gesteld. Deze vragen kunnen onduidelijk zijn, er kan informatie ontbreken of (delen van de) informatie kan elders in een organisatie zijn ondergebracht. Een casus oplossen is in de praktijk vaak een kwestie van eerst alle informatie verzamelen. Anders dan je mogelijk gewend bent kan het voorkomen dat niet alle informatie in de casus staat. Dat een medewerker van Sandertoys zegt dat hij een merk houdt, betekent dus nog niet dat Sandertoys ook een merk heeft. Want een merk heb je pas als .... (en dat is dus, net als in de praktijk, aan jou om te controleren!).

Om je een blik in de praktijk te geven hebben wij in samenwerking met Sandertoys de praktijk zoveel mogelijk nagemaakt.

Op de homepage zie je een bureaublad zoals je dat op je eerste werkdag in de praktijk ook zou kunnen aantreffen. Je vindt er toegang tot je e-mail, de interne harde schijf van het bedrijf en links naar relevante informatiebronnen. Net als in de praktijk ontvang je je opdrachten via de email. In de regel werkt het zo dat je Selma, de Chief Legal Officer, een vraag uit de onderneming ontvangt en die vraag naar jou doorstuurt om een antwoordt op de gestelde vraag te geven. Het is aan jou om de vraag af te handelen. De antwoorden kan je bespreken met je docent. Docenten kunnen voor meer informatie contact opnemen met Selma.

Een memo schrijven

Selma zal je vaak vragen om je antwoord te formuleren in de vorm van een interne of externe memo. Ter indicatie hebben wij een aantal richtlijnen opgenomen voor het oplossen van de vraag in de email. Methoden kunnen echter per onderwijsinstelling of docent verschillen. Bespreek de wijze van casus oplossen of beantwoorden van de vraag altijd met je docent indien je de opdrachten maakt in het kader van je opleiding.